inner-hero-image

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Εγκυμοσύνη

Η ανακάλυψη ότι είστε έγκυος θα προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα τόσο σε σας όσο και στον πατέρα του παιδιού. Ενθουσιασμός, ευτυχία, ανησυχία και προβληματισμός ταυτόχρονα. Ο πατέρας ίσως αισθανθεί υπερήφανος ή πολύ αβέβαιος. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και αντιδρούμε διαφορετικά.

Ανεξάρτητα με την αρχική σας αντίδραση, τα συναισθήματα σας θα αλλάξουν, πολλές φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν έχει σχέση αν αυτή η εγκυμοσύνη είναι η πρώτη σας, αν είναι εκτός προγράμματος, αν ο ένας από τους συντρόφους δεν είναι τόσο χαρούμενος όσο ο άλλος ή αν και οι δυο σας χαίρεστε για το μωρό που έρχεται.

Καθώς θα συζητάτε, θα σχεδιάζετε και θα μαθαίνετε σχετικά με την εγκυμοσύνη και την ιδιότητα του γονέα, θα μπορείτε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσετε τους προβληματισμούς σας. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να προσπαθήσετε να μάθετε περισσότερα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό καθώς τα βιώνετε. Παρακολουθήστε μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό κατά το τέλος της εγκυμοσύνης. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με άλλους, δείτε τους φίλους σας, συνεχίστε να κάνετε ότι σας ευχαριστεί.

Παρόλο που η επικρατούσα άποψη είναι ότι η πιο ευνοϊκή περίοδος για να αποκτήσετε παιδί είναι μεταξύ 18 και 35 ετών, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος των γυναικών που εγκυμονούν αυξάνει ηλικιακά. Το σώμα σας έχει ολοκληρώσει τη δική του ανάπτυξη και με τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες είναι καλά προετοιμασμένο να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Ανεξάρτητα με την ηλικία σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αμέσως μόλις νομίσετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.


Ενδείξεις εγκυμοσύνης

Το συνηθέστερο πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η απώλεια μιας περιόδου (εμμήνου ρύσεως). Είναι δυνατόν επίσης, αντί για κανονική περίοδο, να υπάρχει ελάχιστο αίμα που δεν ανταποκρίνεται σε μία φυσιολογική περίοδο. Είναι όμως δυνατό, μια τέτοια «ανωμαλία» να οφείλεται και σε ασθένεια, άγχος, κούραση ή κάποια αλλαγή στις συνήθειες της ζωής σας (δίαιτα). Άλλες ενδείξεις εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία - πρήξιμο στο στήθος, ελαφρά ναυτία έως και εμετοί, συχνοουρία ή αίσθημα κούρασης-υπνηλίας. Πολλές φορές οι πόνοι περιόδου μπορεί να είναι και ένδειξη αρχής εγκυμοσύνης.

Ίσως να έχετε κάποιο ή όλα από τα παραπάνω συμπτώματα ή και κανένα από αυτά. Το σώμα κάθε γυναίκας είναι μοναδικό, το ίδιο και κάθε εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για σας να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.


Τεστ εγκυμοσύνης

Όσο νωρίτερα μάθετε ότι είστε έγκυος, τόσο νωρίτερα μπορείτε να ξεκινήσετε την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα. Είναι, επομένως, σημαντικό να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης αμέσως μόλις χάσετε κάποια περίοδο ή μόλις υποπτευθείτε ότι είστε έγκυος. Τα τεστ του εμπορίου μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη της εγκυμοσύνης λίγες μόλις μέρες μετά την περίοδο που χάσατε. Αυτά τα τεστ γίνονται με δείγμα από τα πρωινά ούρα σας.
Επίσης, μπορεί να γίνει αιμοληψία σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο ώστε να γίνει ποσοτική διερεύνηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, ορμόνης της εγκυμοσύνης ακόμη και πριν από την αναμενόμενη περίοδο.

Ένα δεύτερο τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου, μετά από 2 μέρες μπορεί να βγει θετικό και να σας λύσει τις ανησυχίες σας. Είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση μη εγκυμοσύνης, θα βοηθήσει τον γιατρό σας να διαγνώσει γιατί χάσατε μια περίοδο.


Αλλαγές στην διάθεση

Κατά την διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, το σώμα σας αλλά και τα συναισθήματά σας αλλάζουν πολλές φορές. Καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην εγκυμοσύνη, η διάθεσή σας θα επανέλθει στην φυσιολογική της μορφή. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της κύησης, ίσως αισθανθείτε περίεργα και με πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις που θεωρούνται φυσιολογικές και τις βιώνουν πολλές έγκυες.


Προς τους πατέρες

Είναι φυσιολογικό για τους μελλοντικούς πατέρες να έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Ίσως κάποτε να αισθάνεστε αδύναμος και παραμελημένος, ανήσυχος για την εγκυμοσύνη της και προβληματισμένος για τις νέες σας ευθύνες. Όσο πιο πολλά μάθετε για την εγκυμοσύνη και το πώς αισθάνεται η σύντροφός σας, τόσο πιο ομαλή θα είναι η σχέση σας. Η υποστήριξη σας είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συζητήστε με άντρες που είναι ήδη γονείς και μάθετε πώς μπορεί να βοηθήσετε τη σύντροφό σας. Συνοδέψτε την στον γιατρό και συμμετέχετε στη διαδικασία. Παρακολουθήστε μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό και θα απαλλαγείτε από την αγωνία που προέρχεται από την άγνοια του τι πρέπει να περιμένετε. Συζητήστε με το γιατρό σας την παρουσία σας στην αίθουσα τοκετών και την υποστήριξη που μπορείτε να προσφέρετε κατά την διάρκεια του τοκετού.

Μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφό σας με τις ασκήσεις και τις αναπνοές, υπενθυμίστε της ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι υγιεινές συνήθειες, εκφράστε την αγάπη σας και διαβεβαιώστε την ότι είναι πάντα όμορφη. Αυτή η εγκυμοσύνη μπορεί να σας φέρει πιο κοντά και να σας κάνει έναν πραγματικό σύντροφο στον ερχομό του παιδιού σας στον κόσμο.


Αδέλφια

Τα παιδιά αντιδρούν με διάφορους τρόπους όταν ανακαλύψουν ότι ένα νέο μωρό έρχεται στο σπίτι τους. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να τους μιλήσετε για το μωρό, να τα κάνετε να αισθανθούν ξεχωριστά και ότι συμμετέχουν. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του δωματίου του μωρού και ενθαρρύνετέ τα να μάθουν τι μπορεί να κάνει ο μεγάλος αδελφός / η μεγάλη αδελφή.

Ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για την απουσία της μητέρας από το σπίτι ώστε να ξέρουν και ποιος θα τα φροντίσει κατά τη διάρκεια της απουσίας της. Υπάρχουν πολλά βιβλία και άλλα βοηθήματα που μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά να καταλάβουν - όσο περισσότερο γίνεται - τι θα αλλάξει με τον ερχομό ενός μωρού.


Προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν

Αν εσείς ή ο πατέρας του μωρού αισθάνεστε ανεπαρκείς ή έχετε άγχος ή δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας, ίσως θελήσετε να μιλήσετε σε κάποιον εκτός της οικογένειάς σας. Ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της σχέσης σας με τον πατέρα, το μωρό σας ή την οικογένεια σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας που μπορεί να σας στηρίξει ψυχολογικά ή σε ειδικές περιπτώσεις, να σας παραπέμψει για περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη.