Ιατρική Οικογενειακή Παράδοση
Προέρχομαι από μια οικογένεια ιατρών που ξεκίνησε με τον παππού μου Ιωάννη Τζιόβα, Ιατρό - Παθολόγο, διπλωματούχο Πανεπιστημίου στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο πατέρας μου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου στο νοσοκομείο Leintz της Βιέννης όπου διατέλεσε επιμελητής του νοσοκομείου. Εκεί γνώρισε τη μητέρα μου που ήταν μαία και το 1950 ήρθαν μαζί στην Ελλάδα. Μετά από μερικά χρόνια, ίδρυσε την ιστορική Κλινική ΤΖΙΟΒΑ, όπου ήρθαν στον κόσμο πολλά από τα παιδιά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Στα δεκαπέντε μου, παρακολουθώντας ένα τοκετό στην κλινική του πατέρα μου, αποφάσισα να ακολουθήσω την οικογενειακή μας παράδοση και να γίνω κι εγώ γιατρός και συγκεκριμένα μαιευτήρας - γυναικολόγος.
Αφού αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, το 1986 πήγα στην Γερμανία όπου ο φιλέλληνας καθηγητής και μετέπειτα μέντορας μου, Prof. Dr. Rummel Wulf, με δέχθηκε στην κλινική του στο νοσοκομείο του Κάσσελ για ειδικότητα.
Το νοσοκομείο ήταν ένα από τα δέκα μεγαλύτερα δημοτικά νοσοκομεία της Γερμανίας – διακεκριμένο για μαιευτική-γυναικολογία – όπου διεξάγονταν περίπου 1700 τοκετοί και 6000 γυναικολογικά χειρουργεία τον χρόνο. Σαν αποτέλεσμα, φεύγοντας από εκεί, είχα αποκομίσει μια πολύ μεγάλη εμπειρία, φέρνοντας στον κόσμο πάνω από 750 μωρά, διενεργώντας περισσότερες από 150 καισαρικές και 4000 γυναικολογικά χειρουργεία.
Στο νοσοκομείο, εκτός από την Μαιευτική Γυναικολογία, συνυπήρχε το τμήμα Διάγνωσης και Χειρουργικής Μαστού. Το ενδιαφέρον μου για αυτό το τόσο σημαντικό όργανο της γυναίκας το έδειξα από την αρχή της ειδικότητάς μου, με αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια να αντικαθιστώ τον επιμελητή του τμήματος. Ιδιαίτερη σημασία έδωσα στην ανάπλαση του μαστού μετά από μερική ή ολική μαστεκτομή λόγω καρκίνου. Επιπλέον, εξειδικεύτηκα και στην πλαστική του μαστού που είναι απαραίτητη για επεμβάσεις σμικρύνσεων ή μεγεθύνσεων με περαιτέρω εκπαίδευση σε τεχνική ανάπλασης του μαστού από τα κοιλιακά τοιχώματα (TRAM FLAP), πλάι στον καθηγητή Bostwick στο Emory Clinic, στην Atlanta της Αμερικής.
Τον Μάιο του 1993 ξεκίνησα το γυναικολογικό - μαιευτικό - μαστολογικό μου ιατρείο στην Θεσσαλονίκη.
Εμπιστοσύνη και Σεβασμός
Η εγκυμοσύνη, η γέννηση και η μητρότητα είναι πολύ ξεχωριστά - και μοναδικά - γεγονότα στην ζωή κάθε γυναίκας και της οικογένειάς της. Πάντα θεωρούσα συναρπαστικό το προνόμιο να μπορώ να συμμετάσχω σε αυτό το «ταξίδι» χρησιμοποιώντας τις επαγγελματικές αλλά και προσωπικές γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησα κατά την διάρκεια μιας μακράς επαγγελματικής πορείας προς όφελος των γυναικών που με επισκέπτονται.
Σαν μαιευτήρας-γυναικολόγος, έχω την μοναδική ευκαιρία να προσφέρω την υποστήριξη μου στη γυναίκα μέσα από τα μεταβαλλόμενα στάδια της ζωής της αναπτύσσοντας μια ξεχωριστή σχέση που αγγίζει πολλές πτυχές – και που συχνά δημιουργεί έναν ρόλο μέντορα και συμβούλου με θεμελιώδη αρχή την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στην ατομικότητα που αρμόζει σε μεμονωμένες ανάγκες και ανησυχίες.
Συχνά, ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός στην γυναίκα και την οικογένειάς της, κατανοώντας ότι τελικά η εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννησης τους ανήκει. Θεωρώ ότι οδηγός κατά τη διάρκεια αυτής της φυσικής διαδικασίας είναι η ίδια η γυναίκα που έχοντας την αρμόζουσα ιατρική καθοδήγηση και συμβουλή μπορεί να προσδιορίσει, μέσα στη λογική, την δικιά της μοναδική εμπειρία, βλέποντας την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα σαν φυσική διαδικασία και όχι σαν "αρρώστια" που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ιατρικά.
Αλλά ενώ οι περισσότερες εγκυμοσύνες έχουν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα, η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ορισμένες εγκυμοσύνες μπορεί να επηρεαστούν από χρόνια ασθένεια ή από νέα προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η εξειδίκευση και εμπειρία μου, μου επιτρέπουν να συμβάλλω στην βελτιστοποίηση του αποτελέσματος κάθε εγκυμοσύνης, ακόμη και αν προκύψουν επιπλοκές. Συχνά μερικές γυναίκες, ο σύντροφός τους και οι οικογένειές τους, χρειάζονται ενθάρρυνση ώστε να κατανοήσουν την φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και γέννησης και να αναγνωρίσουν παραλλαγές από την συνήθη διαδικασία.
Η καθοδήγηση και επεξήγηση ιατρικών θεμάτων και όρων σε γλώσσα απλή και κατανοητή, η συμμετοχή της γυναίκας – και συχνά και του συντρόφου της - στον καθορισμό των απαραίτητων διαγνωστικών και θεραπευτικών στρατηγικών και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη τους είναι θεμελιώδεις στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών μου.